Webp.net gifmaker

За Коледе Битола како да ја погоди Трета светска војна. Огномет и петарди имаше повеќе отколку за Нова година. Битолчани за коледарската вечер прославија и со богат поротехнички арсенал.

Битолчани не можат без коледарски огнови, тоа го докажаа и годинава. Не е еколошки, не е верски обред, но факт е дека е традиција врежана во колективното однесување со десетици години. Ако се изезмат пијанките, дружбата околу огнот барем е чин на социјализација.

Вечерва низ битолските маала пламнаа коледарски огнови. Ова е традиција со која се најавуваат престојните празници- Бадник и Божиќ. 

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани