Отворен јавен повик за формирање Локален волонтерски сервис

Октомври 21, 2022

Во Битола започна координирана акција за воспоставување волонтерска мрежа за поефикасно и подобро мобилизирање на младите и унапредување на соработката меѓу сите засегнати чинители во локалната заедница. Младински културен центар – Битола во склоп на проектот „Локален волонтерски сервис Битола“ формира волонтерски сервис. Овој сервис претставува организиран облик на општествена партиципација којшто ќе вклучува 30 млади луѓе од Битола на возраст од 16 – 29 години. Идејата за формирање на ваков сервис е да се стимулираат волонтерски активности и да се зголеми бројот на млади кои ќе се вклучат во доброволна работа во локалната заедница, истакнаа имплементаторите на проектот на прес конференција. 

Проектот „Локален волонтерски сервис Битола“ се спроведува во рамки на Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан 2 – ReLOaD2, која е финансирана од Европската унија (ЕУ), а ја спроведува Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП).

Главната цел на проектот е зајакнување на граѓанското учество и учеството на младите во развојот на локалната заедница преку волонтерство. Формирањето на Локалниот волонтерски сервис Битола претставува логичен чекор напред во градењето и унапредувањето на постоечките иницијативи и практики во Битола од областа на волонтерството коишто во најголем дел се одвоени, независни и без координација.

мкц2

„Очекувани резултати од проектот се формиран (воспоставен) функционален локален волонтерски сервис во Битола, идентификувани 5 локални проблеми и преземени 5 волонтерски акции за подобрување на условите за живот во Битола, инспирирани и вклучени 200 млади во волонтерски активности. Преку овие активности и планираната кампања за промоција на волонтирањето се очекува да се оствари промена во генералниот однос и перцепциите на младите во однос на волонтирањето, зајакнување на нивното знаење за придобивки од волонтирањето, а со тоа да се зајакне и учеството на младите во развојот на локалната заедница“, беше кажано на прес конференцијата. 

Funded by the European Union Дизајнот и развојот на секој аспект од проектот се реализира преку тесна соработка меѓу проектните партнери Младинскиот културен центар – Битола (МКЦ – Битола) и Сфера Интернешнал. Овие организации се веќе етаблирани граѓански организации кои работат со млади и активно учествуваат во креирањето на младинските политики на национално и локално ниво, во регионалните и ЕУ програми за волонтерска размена и активно го поддржуваат функционирањето на Локалниот совет за волонтерство на Општина Битола.

Младите битолчани имаат можност да станат дел од овој сервис преку пријавување на Јавниот повик што се објави денес на Фејсбук и Инстаграм профилите на МКЦ – Битола и Сфера Интернешнал. Исто така, младите имаат можност да добијат информација и преку постерите што ги има на различни локации во градот. Повикот ќе биде отворен до 30.10.2022 година. 

мкц3

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани