Државните екектрани произведуваат струја со два блока од РЕК Битола и еден од РЕК Осломеј, ТЕЦ Неготино влезе во сервисни и ремонтни активности

Октомври 21, 2022

Во моментот АД ЕСМ произведува преку два блока во РЕК Битола, еден блок во РЕК Осломеј, и хидроелектраните, кои се користат пред се за системски услуги. 

Со оглед на тоа што се произведува со три блока од термоектраните и со оглед на топлото време, конзумот се задоволува со наведените капацитети. 

ТЕЦ Неготино работеше во периодот додека се изведуваше ремонтот на Блок 1 во РЕК Битола, и со повторното вклучување на Блок 1 во системот, се создадоа услови за исклучување на ТЕЦ Неготино и вршење сервисни и ремонтни активности врз истиот со цел зајакнување на постројката, заради поголема довеерливот за следниот период,  кога потрошувачката ќе се зголеми и кога сите капацитети на ЕСМ ќе мора да бидат вклучени

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани