2win800x200

Почина писателот Никола Кочовски

Март 13, 2023

Никола Кочовски е роден на 1 декември 1933 година, починува 11 март 2023 во Битола.Писателот Кочовски завршува Филозофски факултет во Скопје. Долги години работи како професор. Член е на ДПМ од 1973 година. Во своето плодно творештво попознати дела се: Малата Билја (два тома, роман, 1969, 1970), Зарезготини (раскази, 1970), Вознемирена совест (раскази, 1974), Бреме (роман, 1981), Дичовица млада невеста (драма, 1984), Родната грутка (раскази, 1995), Без свое јато (роман, 1999), Исконскиот дар (роман, 1999), Омразениот цвет (роман, 2000).

Добитник е на наградата: „4 Ноември“ на градот Битола.Долги години е дел и од Роднокрајните средби што ги организира библиотеката, каде со својот пишан збор придонесува за збогатување на македонската книжевност. 
 
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани