Најмладиот битолски планинар Кирил има 1,5 година, планинари од 5 месеци

Мај 07, 2022

Има 1,5 година, а во ранец, со неговите родители освоил повеќе планински врвови. Кирил за првпат се искачи Неолица на 5,5 месеци, а потоа следеа останатите негови планинарски авантури. Освен Неолица, се искачил на врвот Вртешка, а неколкупати и на највисокиот врв на Баба, Пелистер. Кирил на 10,5 месеци го освои и највискиот врв во Македонија, Кораб. Тој е и најмалиот член на ПСК Пелисетр, а планинарки и членки на клубот се неговите две сестри Михаела (18) и Јована (16). Мајка му Марија планинарела и во деветтиот месец од бременоста со Кирил

-Цел живот сме планинари, два до три пати  неделно сме на планина. Трипати сме се искачиле на Антена со  Кирил, многупати на Големо Езеро, преку планина сме слегле во Брајчино. Седи во ранецот, си преспива, застануваме, правиме паузи, продолжуваме. Немаме никаков проблем со него, вели Златко Цветановски, таткото на Кирил.

Кирил и својот прв роденден го прослави, каде ако не на планина. 

 

Емилија Мисирлиевски

кирил Неолица прво искачување 55 месеци

 Кирил 5,5 месеци, Неолица прво искачување

 

 

неолица 65 месеци

Кирил 6,5 месеци, Неолица 

 

неолица со сестрите и родителите

Кирил, Неолица со сестрите и родителите 

 

 

вртешка 75 месеци

Кирил 7,5 месеци -Вртешка, Пелистер

 

 

ГолемоЕзеро 8 месеци

Кирил 8 месеци,  Големо Езеро 

 

 

пелистер 8 месеци

Кирил 8 месеци, Пелистер  

 

 

Кораб 105 месеци

Кирил 10,5 месеци,  Голем Кораб

 

 

планианрски дом љуботен 11 месеци

Кирил 11 месеци,  Планинарски дом Љуботен 

 

 

перв роденден палнианрски дм Неолица

Кирил прв роденден,  Планинарски дом Неолица  

 

 

врв пелисте денес 15 година

Кирил 1,5 година, врв Пелистер (денес) 

 

 

големо езеро 15 година вчера

Кирил 1,5 година Големо Езеро (вчера) 

 

 

viber image 2022 05 07 21 06 02 465

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани