ПО ПОВОД ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК НА ГОРНАТА ГИМНАЗИЈА НОВО ИЗДАНИЕ НА СРЕДНОШКОЛСКИОТ ВЕСНИК „НОВА ВЕДА“

Мај 25, 2023

Од печат илезе новиот број на средношколскиот весник „Нова Веда“ по повод патрониот празник на Гимназијата „Јосип броз Тито“ во Битола. Весниот е возобновен минатата година, а велечи корени од поранешни генерации кои ги подготвиле и испечатиле првите броеви.

Првиот борој на „Нова Веда“ лани излезе многу спонатно, подготвен од група ученици на Гимназијата од прва и втора година под менторство на професорот по македонаки јазик Никола Трајковски. За новиот број екипата се зголеми, а интересот да се биде дел од „Нова Веда“ стана многу поголем и сега редакцијата брои 40 членови. Секој од нив дава свој придонес во создавањето на текстовите.

„За новиот број влеговме многу поодрганизирани, се групиравме во рубрики и така секој според своите интересиси го најде своето место. Нова Веда е средношколски слободен простор, весник во којшто средношколците ќе можат да ги искажат своите мисли, гласно да проговорат за проблемите со кои секојдневно се соочуваат, да предложат соодветни решенија за истите, силно да се насмеат после големите бури низ кои поминале. Да се пофалат за своите успеси, да критикуваат за општествените неправди, но и да се изложат себеси на критика за сопствените грешки“, рече професорот Трајковски. 

Гимназијата „Јосип Броз-Тито“ од Битола им пркоси на лошите трендови во медиумскиот простор во земјава. Додека згаснуваат весниците и замолкнуваат сѐ повеќе радиостаници, средношколците се зафатија со прометејска задача да издаваат средношколски весник и да создадат младинско радио.

Промоцијата на весникот се одржа во барот „Камарите“ во присуство на ученици, професори, родители и други битолчани. 

од промоцијата на весникот

348387778 271349625394961 7308708190336986447 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани