2win800x200

Казни во максимални нивоа доколку не се почитуваат антикризните мерки, реќе Битиќи

Април 04, 2022

Она што ќе треба да се добие како казна ќе биде во максималните новоа, рече вицепремиерот за економски прашања Фатмир Битиќи доколку одредени трговски претпријатија бидат затекнати како не ги почитуваат антикризните мерки воведени од Владата во однос на продажбата на произвоиди по набавна цена и брз ДДВ. Тој при денешната посета на Битолската млекарница беше запрашан дали Владата ги има под контрола сите антикризни мерки зашто во Битола се чувствува недостиг на брашно и масло.

 „Државата ги презема сите маханизми, а тоа се мреките кои се донесени и инспекциските служби се обидуваат да бидат секаде каде што тоа е потребно. За жал, на другата страна не секогаш ќе имате општество одговорни претпријатија, тоа значи дали имаат во залихи, а не ги пуштаат во оптег одредени продукти, тешко дека ќе можеме секаде да стасаме. Но, таму каде имаме информација конкретна за такви случаи инспекциските служби адекватно реагираат и ќе реагираат,  а тоа што треба да се добие како казна ќе биде во максималните новоа  зашто ние кажавме на сите производствени капацитети дека во овој момент кога се соочуваме со вакав криза нашите граѓани треба да бидат спокојни дека има храна за сите“, рече Битиќи.

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски заедно со заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции Фатмир Битиќи денеска ја посетија компанијата „БиМилк“ во Битола, една од најголемите компании во млечната индустрија, по повод 70 години постоење и работа на македонскиот пазар.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани