Битолчани ги закројуваат лозовите насади

Февруари 14, 2019

По традиционалните  обичаи, битолчани денеска ги закројуваат лозовите насади.На празнувањето на Св. Трифун, лозарите симболично го полеаа лозјето со вино и ракија за богат род и молба за заштита од град и суша. Го направија адетот, закроjувајќи ги лозите во чест на светителот кој според верувањето е заштитник на лозовите насади и земјиштето што се обработува. Лозарите се молат на Св. Трифун да имаат многу род и здраво грозје, велат битолчани.

vvvvv

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани