Бугарија се приклучува на Оската-фељтон БУГАРИЈА ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА | ОКУПАЦИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА (3)

Декември 03, 2020

 

 

Бугарија се приклучува на Оската-прочитајте го вториот дел од фељтонот на Независен.мк на овој линк 

https://nezavisen.mk/bugarija-se-prikluchuva-na-oskata/

 

На  1 март 1941 година Бугарија попушти пред германскиот притисок и конечно го потпиша Тројниот пакт во Виена. Премиерот Богдан Филов објасни дека Бугарија се приклучува кон силите на Оската не само поради нивната помош за добивање на Јужна Добруџа, туку и затоа што Пактот „ќе ѝ обезбеди на нацијата можност за развој во мир, зајакнување на нејзината благосостојба и зачувување на праведен и постојан мир“. Пријателските односи со Советскиот Сојуз и Турција, нагласи тој, нема да бидат засегнати. Истиот ден, Јоаким фон Рибентроп официјално го известил Филов дека Бугарија ќе добие излез на Егејското Море помеѓу реките Струма и Марица.

https://nezavisen.mk/bugarija-se-prikluchuva-na-oskata/

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани