2win800x200

Нова чешма и еко акција во населбата Баир

Јули 06, 2022

Битолската населба Баир, неодмна доби нова чешма. На популарната локација “Тепсија” каде што има спортски терени и се движи голем број на ромското население со поддршка на ЈКП „Водовод“ Битола беше поставена нова чешма.

ВОДО

“Убаво е кога ќе се разбуди свеста дека таму каде што минуваме повеќе часови од денот, а не е нашиот дом, да направиме нешто за околината. Па така спонтано направивме и еко акција која целосно произлезе по наша иницијатива, како Тим за поддршка во населба БАИР, па решивме да собереме отпадоци и да расчистивме наоколу. Една убава акција за почист двор и нова чешма” - објаснува Филиз Алиу од Тимот за поддршка BST.

Вчера, поттикнати од идејата да се разубави овој простор и да се подигне еко свеста кај населението, се собраа дел од жителите и реализираа акција за чистење.

“Убаво е кога ќе се разбуди свеста дека таму каде што минуваме повеќе часови од денот, а не е нашиот дом, да направиме нешто за околината. Па така спонтано направивме и еко акција по наша иницијатива и собравме отпадоци и расчистивме наоколу” - објаснува Филиз Алиу од Тимот за поддршка BST.

На иницијатува за локална еко-акција се приклучи и ЈП „Комуналец“ Битола со цел да се уреди и просторот околу чешмата со што се создава соодветен простор за потребите на жителите.

“Би сакал да се заблагодарам и на вработените во ЈП Комуналец, кои само по еден мој допис излегоа во пресрет, па така заеднички со граѓаните од населба Баир и проектниот тим направивме и еко акција на чистење на просторот околу месната заедница.Собрани се 15 вреќи ѓубре, само во дворот на МЗ Димитар Влахов” - објасни Медик.

Со овој потег, се дава и функционалност и изглед на овој дел од битолскиот Баир за потребите на граѓаните, особено во овој топол период. Активностите се координирани од Преда плус Фондација, во склоп герила акција во рамките на Кампањата за подигање на свест кај ромското население за пристап до јавни услуги во проектот БАИР-Здружена акција на Битола за вклучување на Роми, финасиран од ЕУ.

ВОДО 2

 

ВОДО 3

290609417 3205589316357679 8591728513929909088 n

290179564 1001120200553352 1754524028256374555 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани