Битолчани бесплатно можеа да измерет шеќер во крвата- во градот има 5500 дијабетичари

Ноември 14, 2022

Центарот за јавно здравје во соработка со Општинската организација на Црвениот крст од Битола, по повод одбележувањетоп на Светскиот ден за борба против дијабет за граѓаните од Битола на Широк Сокак организираа бесплатно мерење на шеќер во крвта. Интересот кај битолчани да направат контрола на шеќерот беше голем. 

„Целата е да се  подигне свеста кај населението за да прават контроли на дијабетот. Во Битола има околу 5500  дијабетичари. Тоа значи дека околу 6 проценти од населението во нашиот град има дијабет. Тоа е во едни нормални граници, но за жал во цел свет се зголемува процентот на заболени од дијабет. Имавме добар одзив на денешната акција“, рече Д-р. Јован Тодоровски, специјалист по социјална медицина и јаво здравје при Центар за јавно здравје -Битола.    
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани