Заради заштеда на струја и парно затворена зградата на Инфективното одделение во Битола

Ноември 21, 2022

Зградата на Инфективното одделение, која до недоамна беше и дел од Регионланиот ковид центар во Битола, е затворена за да се заштеди струја и парно греење. Одделението е преместено во модуларната болница заедно со микробиолошкото. Зградата е стара стара педесет години и никогаш до сега не била целосно реновирана. Директорот на Клиничката болница од Битола, Д-р Александар Обедниковски ги отфрли гласините дека зградата ќе се продава и изјави дека се собираат средстава од Комората на Југозападна Македонијаза да се реновира и затоа е затворена.

„Дополнително имаме барање од Министерството за здравство да намалиме со трошоците за електрилчна енергија и греење поради тоа ја затворивме цела зграда од Инфективното одделение за да можеме да ја опслужиме подобро главната болничка зграда. Со тоа се намалија скоро 20 проценти трошоците за струја и парно“, рече Обедниковски.

Воедно, како и во другите болници низ градовите во државата, така и во Битола недостига лекарски кадар. На Инфективното одделение, едно од службите со најдолга традиција во Битола, останаа само две лекарки специјалисти, па затоа работи од 7 часот на утро до 19 навечер, а во останатиот дел од денот пациентите се примаат на Интерното одделение или во Службата за ургентна медицина.

„Како и во цела Македонија, кадар недостасува секаде, се надевам дека ќе има вработувања за брзо време за што одлучува Министерството за здравство. Бараме 94 вработувања за Битолската болница, колку ќе одобрат зависи од Министерството за здравство и финансии. Барањата ги испратив веднаш по моето доаѓање за директор уште во месец август. Вршиме континуиран притисок врз надлежните да се одобрат вработувањата. И Клиничката болница нема да го загуби својот статус“, рече Обедниковски.

Најмногу недостигаат специјалисти на Одделенијата за педијатрија, неврохорургија и неонатологија

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани