2win800x200

„Од децата за децата“- акција за донирање дидактички средства од ООУ „Славко Лумбарковски“- Новаци

Ноември 21, 2022

Учениците од ООУ Славко Лумбарковски- Новаци, го одбележаа Светскиот ден на детето преку акција за ддонирање на дидактички средства под мотото „Од децата за децата“. Изминатиот месец учениците од сите оддлеченија, секој со своите знаења и умеења, под менторство на нивните наставници израборуваа дидакктички средства за децата во ЈОУДГ Бамби- Новаци. Изработените дидактички средства се одликуваат со одличен квалитет, висока посветеност при изработката.

Идејата за ваква акција потекна од училишниот парламент, кој традиционално е носител на ученицичките иицијативи во склоп на Отворените денови по граѓанско образование. Отворените денови на граѓанско образование се резултат на желбите и залагањата на учениците за активно граѓанство и промени во средината на живеење. Водејќи се од мислата „Мисли глобално, делувај локално“, поттикнати од ентузијазмот и љубовта кон учењето, децата решија да го олеснат процесот на учење на своите помали другарчиња. Носители и реализатори на иницијативата се учениците, додека наставниците ги поддржуват и ги менторираат.

Во спроведувањето на оваа иницијатива учествуваа Анета Соклевска- оддделенски наставник, Марина Јовановска- психолог, Тамара Станческа- дефектолог и Васко Гичевски- наставник по Граѓанско образование. Координатор на целокупниот проект Отворени денови на граѓанско образование е Вецко Стојчевски- директор на училиштето.

Ученичките иницијативи се првиот чекор кон равивањето на активното граѓанство. Современите општества се општества на активниот граѓани. Едноставно кажано секој од нас е должен со свој допринос давлије врз средината која што живее. Се надеваме дека ваквите акции ќе бидт уште побројни и поквалитетни, бидејќи така се трасира патот кон успешна и светла иднина- порачаа наставниците.

316241553 126758773552403 2612185242582762432 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани