2win800x200

ТУТОРСКА НАСТАВА ЗА ДЕЦАТА РОМИ ВО РАМКИТЕ НА ПРОГРАМАТА РОМАКТЕД 2

Јуни 08, 2023

Во тек е спроведувањето на акцијата „Пост КОВИД - 19 мерки за превенција и опоравување во образованието за деца и возрасни“, финансирана во рамките на заедничкиот проект на Европската унија и Советот на Европа, РОМАКТЕД Програмата фаза 2, за „Промовирање на добро управување и зајакнување на Ромите на локално ниво“.

Resizer 168624381672211

По потпишаниот договор помеѓу Советот на Европа и општина Битола и објавениот јавен повик за ангажирање на тутори за поддршка на ученици Роми од 2,3 и 4 одделение во основното училиште „Ѓорѓи Сугарев“ во Битола, веќе втор месец се изведува туторска настава во ова училиште.

Resizer 16862437684929

Акцијата има за цел да го унапреди квалитетот на образоване за децата Роми во основно образование, кои беа дел од наставата на далечина за време на пандемијата со КОВИД – 19 и се соочија со различни предизвици, од кои произлегоа значителни последици во однос на намалување на квалитетот на образование за учениците Роми.

Resizer 16862437564515

Градоначалникот на општина Битола Тони Коњановски ги посети учениците кои следат  туторска настава во училиштето, беше запознат со предизвиците со кои се соочуваат учениците и туторите, како и за поволностите кои што се резултат на следењето на оваа дополнителна настава. Учениците и туторите го искажаа задоволството од активностите, кои во значителна мерка ќе го подобрат квалитетот на образованието на децата Роми.

Resizer 16862437641617

Дополнителната образовна туторска поддршка се обезбедува по предметите македонски јазик, математика и англиски јазик. По добиените податоци од ОУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола, туторската поддршка ја добиваат околу 70 ученици, од страна на шест тутори и еден консултант, кои се ангажирани 7 месеци. Акцијата се изведува во два дела, од април до јуни и од септември до декември.

 

Resizer 16862437213721 Во рамки на проектот набавени се материјали за учениците и туторите, кои им се  потребни за поквалитетно изведување на туторската настава. 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани