2win800x200

Коњановски ја извести Стојчевска дека по вина на новото мнозинство не може да се реализира договорот за „Парк“

Февруари 20, 2024
Интегрален текст од објавата на градоначалникот Тони Коњановски за проектот Парк. 
 
Почитувани граѓани,
Писмено го известив Министерството за култура и Министерката Бисера Костадиновска Стојчевска, дека, по вина на новото мнозинство во Советот составено од СДСМ и Поинаку, Општина Битола, не може да започне со реализација на Договорот за Изградба на објект на поранешен ресторан „Парк“. За да се направи измена на Планот за јавни набавки, потребно беше да се усвои предложената измена на Развојната програма – точка која Советот не ја разгледа и не ја прифати. Крајниот рок за измена на програмите и планот беше до распишување на изборите на 14.02.2024.
Со оглед на тоа што Советот на одржаната седница на 12.02.2024, не ја стави на дневен ред предложената точка и не донесе одлука за Измена на Програмата за развојни планови, првата следна можност за измена на Програмата и Планот, ќе биде после завршувањето на парламентарните избори и формирањето на Владата, односно изведбените работи би почнале на крајот на оваа градежна сезона.
Со ова доведена е во сериозна опасност реализацијата на изградбата на објектот „Парк“, уште повеќе поради член 7 од договорот, каде јасно е наведено дека краен рок за достава на барања за исплата на средства со комплетна финансиска документација, согласно член 5 од договорот е 15.12.2024.
Со доставената документација ја известив Министерката, дека „благодарение“ на новото мнозинство на Советот, спречен сум да спроведам законска постапка за јавна набавка, со што лажни се уверувањата на јавноста дека општината можела да изврши измена на Планот за јавни набавки. Општината ЌЕ можеше доколку беше усвоена измената на Развојната програма.
Можно е да е слика од текст
 
Можно е да е слика од текстМожно е да е слика од текст
Можно е да е слика од текст кој вели „опиггина бнтола, мнозииството B0 советот реализација просктот, гH инвестира одобрените средетна Toa може корисник на договорот, формирансто на онсвозможена спроведе постапки да отпочне co гH занрши планираните активности да од страна на крајот оваа година. како потврда на претходно наведеното, RO прилог ви доставуваме: програма за развојни планови на опиитина битола иницилатива од градоначалникот на опигтина 12.02.2024 до периодот на предиюг измени на програма за развојни иланови на отитина битола, за 2024 2026 видео лник од седиицата одржана htp/ на 12.02.2024 почит, градоначалник на опитина битола тони конановски "булевар 1- Maj" 7000 битола република серерна македонија 307 e-mail:<a href=Објавено од А.Б 
 
 
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани