2win800x200

„Сумнал“ со свечен настан-Новите генерации Роми се носители на прогресот!

Април 09, 2024

Вчера во просториите на КИЦ Битола се одржа настанот „Ткаење нишки на вклучување низ таписеријата на уметноста и културата“ во организација на општина Битола и Сумнал.

434423328 280290531806443 6651364267203246860 n

Во преполнетата сала говор одржа м-р Фатма Бајрам Аземовска, претседателката на „Сумнал“ во кој истакна дека новите генерации Роми со силна мотивација и желба го прифатија предизвикот да бидат носители на прогресот, на промените.

434466382 280291225139707 5478129893426472234 n

-Денес ги промовираме новите вредности на генерацијата млади Роми кои даваат значителен придонес во развојот на македонското современо општество. Денешното време нè потсетува дека Ромите се неодделен дел од нашето општество и дека треба да бидат вреднувани. Во светлината на денешниот ден треба да продолжиме со нашата ангажираност и поддршка кон инклузијата, образованието и можностите за работа за Ромите. Имено, сите ние како членови на општеството имаме одговорност да ги поддржиме правата и достоинството на Ромите. Соединети во борбата за социјална справедливост и еднакви можности, имаме можност да создадеме подобра заедница за сите. Затоа, денешниот ден не е само за прославување, туку и за ангажирање и акција. Нека биде наша обврска, но и обврска на самите Роми, да продолжиме со поддршка и заштита на правата на Ромите и да работиме за изградба на инклузивно и праведно општество за сите, рече Бајрам Аземовска.

433975835 280294475139382 6788150115359475597 n

434455026 280294815139348 4134838296848810257 n

434424244 280294678472695 7736549287682945079 n

Настанот помина со музички изведби  и модна ревија. На почетокот следеше настап на ученици од Државно музичко училиште – Битола, априсутните ужибваа и во  модната ревија на учениците од текстилната струка – техничар за дизајн на облека од СОУ „Таки Даскало“ – Битола. Моделите ги носеа учениците и студентите од ООУ„Даме Груев“, ООУ „Ѓорги Сугарев“, СОУ „Таки Даскало“, СОУ „Јане Сандански“ и Бизнис академија Смилевски – Битола, под менторство на професорките Живка Танушева Ицаноска и Ема Ќука. Ревијата беше збогатена и со модели од модниот дизајнер Муамед Маликовски Маликовски познат по својата креативност, иновативен пристап и ангажман за прослава на ромската култура.

434025041 280294425139387 3844314688487424401 n

434412189 280295078472655 1314439554388487776 n

Исто така оперскиот пејач Ернес Ибраимовски беше дел од нашиот настан по повод Меѓународниот ден на Ромите, во пијано придружба на маестро Андреја Наунов (Национална опера и балет - Скопје). 

434057562 280295308472632 3760147717477054101 n

434428702 280295511805945 2643964988902783447 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани