Webp.net gifmaker

Министерот Димитров се токмеше со Маркова нога

Јуни 17, 2020

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, при денешната посета на Преспа,  по повод одбележувањето на  двегодишнината од потпишувањето на Преспанскиот договор, дојде кај некогашниот граничен  преминна Маркова нога и се фотографирше кај каменот за кој се верува дека ја чува трагата од еднометарското стапало на Крали Марко.

Димитров ја  објави фотографијата на својот ФБ  профил и му се заблагодари на градоначалникот на Ресен, Живко Гошаревски, за легендата што ја сподели со присутните, според која пред многу години кога Крале Марко се шетал по крајбрежјето на Големото Преспанско Езеро,  тој посакал да го види и Малото Преспанско Езеро (денес во соседна Грција) поради што се поткачил на еден камен оставајќи трага на него.

Каменот со трагата од Марковата нога се наоѓа во дворот на караулата која го носи неговото име

Димитров рече  дека идниот граничен премин Маркова Нога-Лемос значи зближување и шанса за развој на Преспанскиот регион. Според него, пандемијата на Ковид-19 го намалила интензитетот на активностите, но граничниот премин ќе биде отворен.

„Идниот граничен премин Маркова Нога-Лемос го почнавме со првата Спогодба што ја потпишавме со соседна Грција по стапувањето на сила на Преспанскиот договор. Таа Спогодба е потпишана на македонски јазик, на грчки и на англиски јазик, ратификувана од парламентите и тука е правниот основ. Имаше едно забавување заради промена на власта во Атина, потоа двете комисии заседаваа во јануари и беа усогласени протоколите на експертските групи. Исто така беше планиран состанок во Солун на 18 март, каде требаше да се усвои целиот план, и до крајот на годинава ја планиравме патната инфраструктура, плановите за објектите, геодетските анализи и еколошките елаборати да бидат изготвените. Според анализите, можно е цела реализација да се заврши за две години“, појасни Димитров.

Е.М.

IMG 20200617 215525

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани