Продолжува исплатата на надоместокот за отштета од фосилни горива, Битола ќе добие над 11 милиони денари

Април 07, 2021

Битола ќе добие над 11 милиони дернари како надоместок за штетите што ги трпи од производството на енергија од фосилни горива. Горан Милевски прв човек на Министерството за локална самоуправа соопшти дека на предлог на оваа инстутуција, Владата донесе одлука, Министерството за животна средина да распредели 38 744 498 денари по основ на надоместок за производство на енергија од фосилни горива, како наменски дотации на десет општини. Меѓу низ Битола ќе добие најмногу средства од државата каса и тоа над 11 милиони денари или 30 проценти од вкупниот износ.

Еве го распоредот на средствата:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Новаци 5.154.590

Битола 11.272.125

Могила 2.454.567

Кичево 786.170

Неготино 26.000

Гази Баба 5.067.578

Аеродром 1.543.135

Кисела Вода 781.093

Центар 2.857.657

Чаир 8.801.583

Имаше застој во исплатата на средствата, но по предлог на Министерството за локална самоуправа, Владата донесе одлука средствата да бидат распределени низ општините.

„Министерството правеше детални анализи ангажирајќи експерти за проверка на методологијата. Анализите укажаа дека ваквото одредување на распределба на средства е најправично и донесе одлука за продолжување на примената на методологијата“, рече Милевски.

Средствата се наменети исклучиво за еколошки проекти. 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани