Webp.net gifmaker

Битолската Библиотека е прва културна установа во државата кој ќе реализира Еразмус проект во нашата држава

Мај 11, 2021

 

НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола започна да го реализира проектот ГОРДОСТ 1 – Зачувување на ромскиот јазик преку употреба на онлине речник?
 
Проектот ќе се реализира во наредните 16 месеци.
Проектот е во рамки на програмата клучна акција 204 – Стратешки партнерства за образование на возрасни, клучна акција 204– Стратегиски партнерства за образование на возрасни, финансирана од Европската комисија преку Еразмус + програмата.
 
Битолската Библиотека е прва културна установи во државата кој ќе реализира Еразмус проект во нашата држава.
 
Целта на проектот „ГОРДИ I“ е да открие дали онлајн платформата за ромски јазик би била разумна алатка и за зачувување на ромскиот јазик како дел од културниот идентитет и овозможувајќи им на Ромите да учествуваат во доживотно учење.
Во проектот освен Библиотеката од Битола се вклучени организации од Србија, Грција, Романија, Унгарија, Германија и Бугарија.
Вкупен буџет на проектот изнесува 67.050 евра. Средствата се наменети за реализација на проектот и транснационалните средби.
Kooрдинатор на проектот е м-р Фатма Бајрам Аземовска.
 
Проектот опфаќа три фази.
ФАЗА 1: Анкети со Роми и експерти (септември 2020 година - февруари 2021 година)
- заедничка дефиниција на предметот на истражувањата; опис на проширувањето на истражувањата, како и утврдување на поимите
- Изработка на прашалници и упатства за насочени истражувања, истражувања и интервјуа во ромските заедници на партнерските земји, вклучувајќи определување на целната група
- Изработка на прашалници и упатства за насочени истражувања, истражувања и интервјуа со експерти од земјите партнери
- Имплементација и документација на истражувањата, истражувањата и интервјуата, како и проценка
- Изработка на национални извештаи од сите партнери во проектот
- Изработка на извештај за синтеза од страна на библиотеката
ФАЗА 2: Развој на концепти
- Идентификување на релевантни чинители и спроведување на истражувања, упатства за интервјуа, разговори и размена на најдобри практики со засегнати страни
- Воспоставување на соодветни работни структури (на пр. Транснационални тематски работни групи) вклучувајќи комуникација
- Развој на концептот.
ФАЗА 3: Планирање на проект (септември 2021 - декември 2021)
- Дизајн на Стратешкото партнерство „ГОРДОТ II“ во кое ќе се воведе и воспостави онлајн платформата за ромскиот јазик.
 
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани