Webp.net gifmaker

Персеиди- метеорски дожд на небото над Големо Езеро

Август 15, 2021
фото: Иванчо Тошевски фото: Иванчо Тошевски

Метеорскиот дожд Персеиди набљудуван на небото над Големо Езеро на Пелистер е вистинска атракција.

received 529783814975129

Оваа појава се случува секоја година во август од соѕвездието Персеј. Појавата настанува кога Земјата поминува низ облаци од честички прав оставен од кометата Свифт-Татл.

received 4557969934227814

Најмалите честички се со големина на зрно песок, согоруваат во атмосферата на Земјата образувајќи метеорски дожд. Прво тој е со најголем интензитет па потоа постепено слабее. Овој метеорски дожд е активен од 17 јули па сè до 24 август додека максимумот речиси секогаш кон средината на август. Бројот на метеори обично достигнува 60 на час.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани