Webp.net gifmaker

На денешен ден загина Кочо Чолаковски-Станко, учесник во НОБ

Септември 08, 2021

На денешен ден:, 8 септември 1942

Загина Кочо Чолаковски–Станко, припадник на македонското националноослободително и комунистичко движење и учесник во Антифашистичката војна во Вардарскиот дел на Македонија. Роден е во селото Ниже Поле во 1923 година. Се занимаваше со земјоделство и сточарство. Од почетокот на окупацијата беше активен приврзаник на антифашистичкото движење и беше вклучен во организирањето на антиокупаторската вооружена борба.

На 8 септември 1942 г. стапи во првиот борбен строј на Битолскиот партизански одред „Јане Сандански“.

Загина при пренесување на оружје во времето на преместувањето на партизанскиот логор во Ореовската Планина.

Погребан е на партизанските гробишта во Битола.

 

подготвил: д-р Александар Литовски, историчар

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани