Webp.net gifmaker

АД ЕСМ: Дали Христијан Мицкоски е против евтина домашна струја за граѓаните и стопанството ?

Октомври 13, 2021

Во време на пандемија и економска криза Владата на Р. Северна Македонија и АД ЕСМ се грижат граѓаните да не плаќаат скапа струја. Само Христијан Мицкоски заговара АД ЕСМ да не ја продава струјата за граѓаните по ниска цена. Предлага истата да ја продава на регионалните берзи по многу високи цени, од каде Снабдувачот треба да ја купи и по такви високи цени да ја продава на домаќинствата, реагираат од ЕСМ на критиките на лидерот на опозицијата Христијан Мицкоски.

„Не е јасна економската и социјална логика и за што се залага Христијан Мицкоски. Ако АД ЕСМ ја продава електричната енергија на берза за да оствари поголем приход, тогаш ЕВН како снабдувач на граѓаните треба истата електрична енергија да ја купи од берза по уште повисока цена и со висока цена да ја продаде на граѓаните, а притоа да се соочи и со потешкотии да ја набави, што исто така ќе биде на штета на граѓаните“, стои во соопштението на ЕСМ. .

-Исто така се залага да не се набавува јаглен за РЕК Битола и РЕК Осломеј, а со тоа да не се произведе поевтина струја за стопанството и да не се зацврсти економијата. Дали Мицкоски го предлага неговиот модел во менаџирањето на производството на електрична енергија? Дали го предлага неговото искуство од времето кога беше директор на ЕЛЕМ, кога во 2017г купи увозна струја по астрономски високи цени и до 240 евра за MWh. За на ЕВН да му ја продаде за 40 евра за MWh? И тоа да биде платено 5.600.000 евра државни пари? Дали Мицкоски и сега се залага да не се зголеми  домашното производство  на поевтина електрична енергија-прашуваат од ЕСМ.

Од таму додаваат дека уште минатата година се поставија неколку прашања, на кои Христијан Мицкоски не даде одговор:

  1. Зошто Христијан Мицкоски во 2017 година дозволил да нема евтино домашно производство и наместо тоа-да купува скапа увозна струја?
  2. Зошто купувал ден за ден, што е модел за највисоки цени? Зошто не набавил плански за подолг период, со што би се постигнало намалување и упросечување на цените? Дали така ќе се избегнеше цената од 240 евра?
  3. Дали со неговото неодговорно раководење, свесно ја оневозможил компанијата да произведе сопствена евтина енергија, со што ја загрозил стабилноста на електро-енергетскио систем, а исто така предизвикал сериозна материјална штета?

До денес нема одговор на прашањата. Наместо тоа Христијан Мицкоски и денес се залага да не се произведува домашна струја, се залага да не се продава струјата кон граѓаните по субвенционирана цена и изнесува математики и пресметки кои се неодржливи.

Веселата математика на Мицкоски ја сметаме за предизборно политикантство кое нема основа во реалната економија. АД ЕСМ е надвор од политичките институции и компанијата, водејќи се по економската логика и потреби, засилено ќе произведува домашна струја, и за граѓаните и за стопанството, пишува во соопштението.

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани