2win800x200

Реконструкција на дел од патот кон Пелистер и нов пат до Битолското кале, најавува министерот Милевски

Декември 22, 2021

Израборка на техничка документација за реконструкција на дел од патот кон Пелистер и техничка документација за нов пат до Битолскпто кале се меѓу проектите кои ќе се реализираат со остатокот на средствата од програмара за намалување на диспаритетите во и меѓу планските региони, објави министерот за локална самоуправа Горан Милевски.

 

- Денес потпишав Одлука за распределба на остатокот од средства од програмата за намалување на диспаритетите во и помеѓу планските региони. 

-Изработка на техничка документација за реконструкција на локалниот пат од трафостаницата на с. Магарево до влезот во Националниот парк Пелистер. Ако сакаме развој на туризмот на Пелистер треба да се обезбеди и добра патна инфраструктура. Следната година ќе се реализира и неговото санирање со заеднички сили со Општината.

-Изработка на техничка документација за проектирање на нов пат од с. Раштани до Битолското кале. Ова е дел од големиот проект за реконструкција на Калето за што претходно оваа година од Министерството се обезбедија средства за истражување на Калето и изработка на проект за градби. Со  овој проект ја збогатуваме туристичката понуда на Битола со внесување на нови содржини. Изградбата на новиот пат се очекува да се реализира следната година, напиша Милевски за проектите кои се однесуваат за Битола.
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани