Webp.net gifmaker

Во ЈЗУ Центар за јавно здравје- Битола и регионот кој го покрива (Битола, Кичево, Ресен и Демир Хисар) заклучно со 29.06.2020 година земени се вкупно 1055 брисеви за COVID-19 од кои 505 по епидемиолошки индикации, 220 преку упатување од матичен лекар преку системот Мој термин и 330 брисеви од вработени во градинки за скрининг.

Позитивни резултати за COVID-19 се добиени кај 182 лица, од кои 48 се со место на живеење во Битола, 30 во Кичево, 2 во Демир Хисар и 102 во Ресен. Според исходот на заболувањето кај 139 лица болеста е во тек (17 од Битола, 25 од Кичево, 96 од Ресен и 1 од Д.Хисар), 37 лица се оздравени и кај 6 лица болеста имаше смртен исход.

Од вкупниот број на лица кај кои болеста сеуште е во тек (139 лица), 37 лица се хоспитализирани, соопштија од Центарот за јавно здравје. 

 

Бројката на зболени од КОВИД-19 во Ресен се искачи на 25, а вкупно 110 нивни директни контакти се под здравствен надозр, информираат од Центарот за јавно здравје во Битола. Првиот позитивен случај во овој град беше на 10 јуни.

 

По 2 месеци интензивни градежни активности и набавка на специфична опрема согласно стандардите на СЗО, лабораторијата за молекуларна микробиологија во  Центарот за јавно здравје, од денес започна со пробно тестирање за КОВИД-19.

Од вкупно 30 регистрирани позитивни на КОВИД-19 во Битола, болеста во моментот е во тек кај тојца битолчани, информираат од Центарот за јавно здавје. Во оваа здравствена установа од почетокот на пандемијата до денес, 10 јуни,  се земени вкупно 771 брис. Од нив 348 по епидемиолошки индикации, 93 преку упатување од матичен лекар преку системот Мој термин и 330 брисеви од вработени во градинки за скрининг.

Страница 1 од 2

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани