2win800x200

(Фото и видео) Светот во мало на Широк Сокак

Јули 26, 2023

Со традиционалното Дефиле низ Широк Сокак започна официјалниот дел на 53.„Илинденски денови“. Вистинска атракција беше фолклорно-балетскиот ансамбл од Чиле со своите сензационални костими, но исто така голем интерес предизвика и сите останати земји учеснички преку своите фолклорни групи Хрватска,. Срабија, Бугарија, Ирска, Мексико, Италија и Грузија. Имаше изобилство на македонски фолклорни друштва, некои го предводеа дефилето, а од ударите на тапните ечеше половина Битола. Дел од друштвата, како КУД „Илинден“ и „Гоце Делчев“ од Битола Широк Сокак го преплави со млади играоци со  што укажа дека македонската традиција не се заборава и има подмладок.  

Чиле2

чиле3

362941522 756614609803233 1202730350569975204 n

363753936 756614226469938 5108798526048009154 n

361647436 756616026469758 5089512354919675539 n

362932811 756615653136462 1371707937829373782 n

361649816 756613803136647 1421585941775503784 n

361652553 756614433136584 7285247865367735201 n

362940585 756614563136571 5528869068394221811 n

363769483 756614006469960 6806602527491698912 n

363597902 253647847427433 1178781015470553450 n

мексико

361653228 756615983136429 2513463555519955352 n

362925601 756616096469751 2245947748232025118 n

362940390 756614669803227 6293656128256074875 n

362930963 756615786469782 5968180487175117743 n

362940636 756613686469992 1948687262668929934 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани