2win800x200

Отворете линк: „Геосфера“ Битола со детална анализа - БИТОЛА, ИЗБОРИ 2024

Мај 20, 2024

 

                              Претседателски и парламентарни избори во град Битола

   Анализата за двојните избори 2024 ја направија авторите м-р Мите Ристов, м-р Гордана Богоевска и истата можете да ја следите на следниот линк https://storymaps.arcgis.com/stories/

Претседателските и парламентарните избори во град Битола се одржаа на вкупно 114 избирачки места.

24.04.2024

Претседателски избори - 1 круг

08.05.2024

Претседателски избори - 2 круг и Парламентарни избори

РЕЗУЛТАТИ ОД ИЗБОРИТЕ

436360387 338495595647875 7048142753224605016 n

 

НЕВАЖЕЧКИ ГЛАСАЧКИ ЛИВЧИЊА

На картата лево се претставени неважечките ливчиња на претседателските избори во вториот круг (2 418). На картата десно се претставени неважечките ливчиња на парламентарните избори (1 431). Најмал број на неважечки ливчиња за претседателските избори има во ИМ број 30 (3 неважечки ливчиња), додека најголем во ИМ број 124 (69 неважечки ливчиња). Најмал број на неважечки ливчиња за парламентарните избори има во ИМ број 29 (3 неважечки ливчиња), додека најголем во ИМ број 76 (36 неважечки ливчиња). Со што видно може да се забележи дека гласачите не сакале да го дадат својот глас за ниту еден од претседателските кандидати, а гласале за одредена политичка партија.

436076763 1774099666412701 8743811920188265792 n

 

СПОРЕДБА НА ГЛАСОВИТЕ

Гордана Силјановска Давкова и Стево Пендаровски

435917618 1476776813211652 6983233363515016972 n

Доминација во бројот на гласови на претседателскиот кандидат Гордана Силјановска Давкова (црвена и виолетова боја) врз Стево Пендаровски (сина и зелена боја). Прв изборен круг (карта лево), втор изборен круг (карта десно). Потемна боја, поголема доминација.

 

СПОРЕДБА НА ГЛАСОВИТЕ

кај останатите претседателски кандидати

Споредба на бројот на гласови меѓу политичките партии ЗНАМ и ЛЕВИЦА, како и претседателските кандидати Максим Димитриевски и Билјана Ванковска Цветковска. Од картата се забележува доминацијата на ЛЕВИЦА пред ЗНАМ, но и доминацијата на Максим Димитриевски на избирачките места каде Левица има поголем број на гласови! Билјана Ванковска Цветковска имала поголем број на гласови само на пет избирачки места (кликни лево долу за легенда на картата, кликни врз изборното место за повеќе информации).

Споредба меѓу гласовите на претседателските кандидати од албанскиот блок. Од картата е забележителна доминацијата на Бујар Османи.

 

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани