Webp.net gifmaker

Со „Возот“ на Интимен театар ќе се одбележат 130 години од почетокот на градбата на пругата Битола-Солун

Јуни 26, 2021

 

Оваа сабота, 26ти јуни, во 20.30ч, во продукција на Интимен Театар, ќе се случи проектот „Возот“, кошто е во склоп на Македонско – грчки проект, организиран од културната организација „Дрезина“, од град Вериа, а самиот проект се организира по повод 130 години од изградбата на пругата Битола – Солун. Во проектот учествуваат осум грчки градови и тоа, Солун, Александрија, Вериа, Наоуса, Едеса, Скидра, Аминдео, Лерин, како и Битола, од македонска страна, претставувана од Интимен Театар. Во сите овие градови, на нивните железнички станици, на 26ти јуни во 20.30 часот македонско, и 21.30ч. грчко време, ќе се случат мноштво на културни настани, во знак на прослава на железничката линија Битола – Солун.

   Овај настан е поддржан од Грчката национална железница, како и од Македонски железници, зашто оваа 2021 година е „Европска година на железниците“.

   Проектот на Интимен Театар „Возот“, е всушност театарска претстава, во којашто настапуваат сите актери што гравитираат окулу Интимен, а ќе има и ученици од Театарската школа Фабрика за мечти. Мотото на претстава е: „Интимен театар за железницата“, со една единствена цел, а таа е да се промовира важноста на оваа линија Битола – Солун за целата локална заедница, како и за целата наша држава, а и да се потенцира практичноста и ефикасноста на превозот со воз. Битолскиот дел од проектот ќе се случи на самата железничка станица, во просториите на Ноќниот клуб Јагода, додека другите осум градови ќе имаат свои културни програми на нивните железнилки станици.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани