2win800x200

10 возила и 40 пожарникари од ТППЕ Битола 48 часа без прекин гасат пожари

Септември 24, 2023

Активности на ТППЕ Битола во последните 48 часа односно 22.09.2023 и  23.09.2023

 
ТППЕ Битола во посочениот период со сите свои расположливи средства и човечки ресурси 10 возила и 40 пожарникари од кои некои пожарникари  беа и без престан  на терен повеќе од 24 до 32 часа, успеа да се справи со неколку пожари на отворен простор од поголеми размери при тоа заштитувајки и спасувајки 11 населени места и повеќе од 6 манастири и 5 цркви, без направена материјална штета.
 
FB IMG 1695576127606
 
22.09. 2023 
Вашарејца-Лознани-Ивањевци
 
Заштитено целосно село Лознани, спречено проширување кон соседни села, заштитен манастирот  пред селото Лознани , како и манастирот помеѓу Лознани и Новоселани спречено проширување кон населено место Ивањевци
 
На овај пожар Екипите беа навредувани и попречувани во извршување на своите задачи
 
FB IMG 1695576132695
 
Дедебалци-Црничани- Арматуш
 
На овај пожар изразуваме благодарност на укажаната поддршка и помош на жителите на С. Арматуш 
 
 
Маково -Рапеш
 23.09.2023
 
Лознани-Новоселани-Ивањевци
 
Голема битка пожарникарите водеа со пламените јазици кои од сите страни се закануваја на населеното место Новоселани 
 
FB IMG 1695576135069
 
Дедебалци-Црничани-Путурус-Мојно-Мусинци
 
Овде можеме да ја издвоиме борбата со пламените јазици во населено место Путурус каде од сите четири страни огнот навлезе во селото  и ветрот кој од минута во минута имаше променлив правец се закануваше кон секоја ќука.  ТППЕ Битола со 5 екипи беше во селото и секој обид на пламените јазици да зафатат објект беше спречен 
 
Голема благодарност во оваа интервенција до мештаните на Путурус, Мусинци, Мојно кои помагаа во линијата за спречување огнот да стигни до селата Мојно и Мусинци 
 
FB IMG 1695576137723
 
Орле-Маково-Рапеш 
 
На крај исто така изразуваме благодарност до ЈКП Водовод кое со својата цистерна вршеше дотур на вода на возилата на ТППЕ Битола каде и да имаше потреба
 
FB IMG 1695576147398
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани