Webp.net gifmaker

„Жителите“ на островот Голем Град во Преспа низ фотографиите на Македонското еколошко друштво

Јуни 25, 2021

Исклучителни фотографии од „жителите“ на островот Голем Град во Преспанското Езеро, објави Македонското еколошко друштво -МЕД. Станува збор за фотографии од  истржување за кормораните, но, и на желки, поскоци и рибарки кои живеат на островот. 

„Работата со корморани на островот Голем Град е бучна и секогаш проследена со непријатен мирис. Сепак, некој мора да ја заврши и таа работа. На нашите терени на островот убавиот поглед кон езерото не одмара додека го пратиме однесувањето на овие птици. Наша цел заедно со Национален Парк Галичица е да дознаеме со што се хранат кормораните, кој е нивниот број и во каква интеракција се тие со останатите жители на островот..Се надеваме дека наскоро податоците ќе ни помогнат да дојдеме до заклучоци поврзани со ефикасна заштита на кормораните“ пишува на ФБ страницата на МЕД

205929475 3955417057840998 3698467945841379467 n

205531233 3955417047840999 863504465373296968 n

204898723 3955417051174332 439261036706266226 n

203405554 3955417054507665 6977011489100535507 n

 

 

 

„Годинава по петнаесетти пат истражувачите од Македонија, Србија и Франција се сретнаа на преспанскиот остров Голем Град за да продолжат со следење на популацијата на шумски желки, рибарки и поскоци. Првата сесија се случи во мај а истражувањата продолжуваат и во јули и август. Ваквиот тип на долгогодишни истражувања и бази на податоци ни помагаат да сведочиме и опишеме бројни еколошки и еволутивни феномени. Годинава МЕД и официјално беше дел од истражувачкиот тим, а сите собрани податоци ќе бидат споделени со НП Галичица и Општина Ресен за подобро управување со заштитените подрачја“, наведуваат од МЕД.

 

202938348 3952634241452613 8318850811025458542 n

203248592 3952634231452614 751532852357095589 n

207408099 285378889936763 3069157804343297686 n

205299065 3952634238119280 7518698510323259113 n

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани