Webp.net gifmaker

СВР ПРЕПОРАЧУВА БЕЗ ТРЧАЊЕ И МОБИЛЕН ДОДЕКА СЕ ДВИЖИТЕ НИЗ УЛИЦИ ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ

Јануари 18, 2019

Во зимски услови,лизгавите тротоари и коловозни ленти се најчестите фактори кои влијаат на безбедноста на пешаците ,па во овој период од годината ,има чести случаи на повредени лица -пешаци и лица учесници во сообраќајни незгоди, велат од СВР, па ги почитуваат следните совети :

 

-РОДИТЕЛИТЕ И УЧЕНИЦИТЕ НА ПОЧЕТОКОТ НА ВТОРОТО ПОЛУГОДИЕ ОД УЧЕБНАТА 2018/2019 ГОДИНА, ПОВЕЌЕ ДА ВНИМАВААТ И БЕЗБЕДНО ДА СЕ ДВИЖАТ ПО НАЈБЕЗБЕДНИОТ ПАТ ОД ДОМОТ ДО УЧИЛИШТАТА И НАЗАД ВО ОВИЕ ЗИМСКИ УСЛОВИ .

 

-СЕКОГАШ ПЕШАЦИТЕ ДА СЕ ДВИЖАТ ПО ТРОТОАР .

 

-ПРЕМИНУВАЊЕТО ПРЕКУ КОЛОВОЗ СЕКОГАШ ДА СЕ ВРШИ НА ПЕШАЧКИ ПРЕМИН,ПЕШАЦИТЕ ДА НЕ СЕ ДОВЕДУВААТ ВО ОПАСНОСТ СО ПРЕМИНУВАЊЕ НАДВОР ОД ПЕШАЧКИ ПРЕМИН.

 

-ДВИЖЕЊЕТО ДА Е ВНИМАТЕЛНО И ДА НЕ СЕ РИЗИКУВА ПРЕМИНУВАЊЕ ПРЕКУ КОЛОВОЗ ПО „СКРАТЕН ПАТ “ СО ОГЛЕД НА ФАКТОТ ДЕКА СОПИРАЧКИОТ ПАТ НА ВОЗИЛАТА ВО ЗИМСКИ УСЛОВИ Е ПОДОЛГ .

 

-ДА НЕ СЕ ТРЧА ПРИ ПРЕМИНУВАЊЕ ПРЕКУ КОЛОВОЗ- ДА СЕ ПОЧИТУВААТ СВЕТЛОСНИТЕ СООБРАЌАЈНИ ЗНАЦИ -СЕМАФОРИ И ДА СЕ ИЗБЕГНУВА ТРЧАЊЕТО ПО ГРАДСКИ АВТОБУСИ НА АВТОБУСКИ ПОСТОЈКИ .

 

-ДА СЕ ИЗБЕГНУВА НОСЕЊЕ НА ТОРБИ КОИ ЈА НАРУШУВААТ РАМНОТЕЖАТА НА ТЕЛОТО НА ПЕШАКОТ .

 

-ДА СЕ НОСИ СВЕТЛА ОБЛЕКА, ОСОБЕНО ВО УТРИНСКИТЕ И ВЕЧЕРНИТЕ ЧАСОВИ, А ПО МОЖНОСТ ОБЛЕКАТА ИЛИ ТОРБИТЕ ДА ИМААТ РЕФЛЕКТИРАЧКИ НАЛЕПНИЦИ ЗА ПОДОБРО ЗАБЕЛЕЖУВАЊЕ ОД ДРУГИТЕ УЧЕСНИЦИ ВО СООБРАЌАЈОТ .

-БЕЗ МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН ДОДЕКА СЕ ДВИЖИТЕ - РАССЕАНОТО ДВИЖЕЊЕ Е ОПАСНО .

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани