Да се заштитат спомениците и да се најдат вандалите што ги оштетиле, бараат од Сојузот на борци од Битола

Март 20, 2019

Општинскиот одбор на Сојуз на борци-Битола подолг период забележува оштетувања на спомен-бистите во Градксиот парк во Битола,но и во околината на Битола каде има вандализам и сериозно оштетување на спомениците.Во летото 2018 година имаше период каде што беа кршени,туркани главите на спомен-бистите,обојувани и истите беа оштетувани таков случај беше со спомен-бистата на Панде Кајзеро.Моментално,покрај обоените спомен-бисти,сериозно се оштетени спомен-бистите на Стерјо Ѓоргиевски и Коле Љачевски-Љачето како и спомен-бистата на Томаќи Димитровски.

Општинскиот одбор на Сојуз на борци-Битола денес направи увид на лице место,испративме известување до СВР-Битола,ЈКП„Комуналец“-Битола како и известување до Општина Битола.Се работи за сериозно оштетување на спомениците и спомен-обележјата и сметаме дека за истите треба да бидат превземени соодветни мерки.Сторителите да бидат најдени и соодетно казнети и во иднина да бидат спречени било какви оштетувања на спомениците и спомен-бистите, пишува во соопштението на Сојузот на борци од Битола. 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани