Webp.net gifmaker

Пелистерско диво лале во објективот на Живко Најдовски

Јуни 01, 2020
фото: Живко Најдовски фото: Живко Најдовски

Примерок од прекрасното пелистерско  диво лале кое е на Светската и Европскта црвена листа на загрозени видови, фотографираше на Пелистер битолчанецот Живко Најдовски, љубител на планината и познавач на растителниот свет.

 

FB IMG 1591030310486

Ова планинско цвеќе,  е  навидуме  кревко, но со несоменан сила, со оглед на фактот  што им пркоси на суривите планински услови.  Најдовски, за апла.мк вели дека овој вид е вистинска реткост и досега не го сретнал на друго место

 

FB IMG 1591030324408

Инаку познато е дека флората на Пелистер со својата разнообразност и колорит е една од најзначајните вредноси на оваа планина и го привлекува вниманието на истражувачите, посетелите и вљубениците во најстариот и еден од најубавите национални паркови во Македонија.

FB IMG 1591030314923

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани