Webp.net gifmaker

БИТОЛЧАНЕЦ Е ПРВИОТ МАКЕДОНСКИ ГИНЕКОЛОГ КОЈ РАБОТИ РОБОТСКА ХИРУРГИЈА

Јули 21, 2020

Доктор Синиша Трпчевски од Болницата „Плодност“ во Битола е првиот македонски гинеколог кој работи роботска хирургхија. Тој го доби сертификатот за завршена и положена специјализација по гинекологија и акушерство во Виена, Австрија. За време на неговото пет годишно искуство во рамките на специјалистичкиот стаж, направи многубројни лапароскопски операции и класични операции на карциноми на гениталните органи и над 50 роботски операции.

Доктор Трпчевски е дел од онколошкиот тим во најголемата болница во градот Велс, четврта по големина во Австрија. Поради фреквентноста на породувањата во болницата, околу 3500 породувања на годишно ниво, тој се стекна со големо искуство во оваа област, а во Болница „Плодност“ има направено неколку лапароскопски операции со вадење на лимфни жлезди. Во моментов е ангажиран во одделот за роботска хирургија, каде што досега направил над 50 роботски операции.

 

„Во Австрија сакам да останам уште најмалку пет години, за да го усовршам занаетот, а потоа ќе се вратам во Болница ‘Плодност’ со цел да воведеме некои оперативни методи, кои не се работат во Македонија. Во меѓувреме, јас почесто ќе доаѓам во земјава за одредени потешки операции. Ако се создадат услови, и во „Плодност“ ќе проработи робот, операциите ќе можам да ги извршувам со телемедицина, тоа е концептот на современата медицина“, рече доктор Трпчевски.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани