Бугарската окупација на Македонија-фељтон-БУГАРИЈА ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА | ОКУПАЦИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА (6)

Декември 11, 2020

 

 

Бугарската окупација на Македонија прочитајте го 6 дел од фељтонот БУГАРИЈА ВО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА | ОКУПАЦИЈАТА НА МАКЕДОНИЈА (6)

https://nezavisen.mk/bugarskata-okupacija-na-makedonija/

Ниту еден збор немаше повеќе магија за бугарскиот народ отколку „Македонија“. Оваа сурова и неплодна територија на денешна јужна Југославија и северна Грција беше главната причина за вмешаност на Бугарија во две неуспешни војни – Втората балканска војна и Првата светска војна – и беше главен фактор во бугарската политика за време на 1920-тите и раните 1930-ти, кога политичките групи се убиваа едни со други на улиците на Софија околу тоа. Сепак, кога Бугарија конечно ја окупираше Македонија во 1941 година по операцијата „Марита“, таа долго посакувана земја стана само уште една провинциска област во бугарската држава.

https://nezavisen.mk/bugarskata-okupacija-na-makedonija/

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани