Се известуваат пензионерите – членови на Здружението на пензионери Битола дека почнуваќи од 16.06.2021 год.(среда) Здружението ке започне со анкетирање за изготвување на социјалнта карта на пензионерите. Целта на анкетирањето е Здружението на пензионери - Битола да добие податоци за социјално-здраствената состојба на секој пензионер, заради давање на соодветна помош на најзагрозените пензионери, овозможуваќи притоа, преку волонтерите од Општината Битола и Општинската организација на Црвениот крст да добијат потребна лекарска помош, набавка на лекови и прехрамбени продукти, како и други неопходни потреби на пензионерите, кои не се во состојба самите да се грижат за себе.

Посебно се нагласува дека оваа анкета нема врска ниту со активностите за спроведување пописот на населението ниту со престојните локални избори или со било какви политички активности во време на спроведувањето на анкетата.

Податоците кои ке се добијат од спроведената анкета ке бидат од корист исклучиво за самите пензионери и затоа апелираме масовно прифакање на анкетарите од страна на пензионерите и давање на податоците содржани во анкетниот лист.                                         

Здружение на пензионери Битола

Извршниот одбор на Здружението на пензионери од Битола на денешната седница информираше дека деновиве започна дотурот на огревно дрво за оние пензионери што навреме ги уплатиле давачките за огрев. Се очекува до крајот на септември сите пензионери што се запишаа за добивање на огревно дрво да ги добијат потребните количини.

Претседателот на извршниот одбор на Здружението на Пензионери од Битола, Томе Димитровски, кој раководеше со седницата најпрвин информира за активностите на Сојузот на пензионери на Македонија каде егзистираат 53 здруженија дека согласно мерките за заштита од Ковид 19 и годинава да се одржат одредени активности од културно забавниот и спортскиот живот на пензионерите кои се 16% од населението во државата.

Членовите на ИО донесоа одлука за донирање на 20 илјади денари за набавка на материјали за поуспешно справување на медицинските установи за заштита од пандемијата. Исто така, се донесе одлука да се склучи Меморандум за соработка со Македонското научно друштво од Битола. На седницата на ИО на Здружението на пензионери од Битола, Димитровски истакна дека и во Сојузот на пензионери минатогодишното работење е позитивно зашто се работело економично и домакински.

162224937 720789955259715 330527500646629750 n

162468582 5263541320384434 3091740353480800948 n

Здружението на пензионери од Битола денеска одржа состанок со претседателите на месните заедници, со почитување на мерките за заштита од ковид-19. На оваа работна средба беше разгледан предлог извештајот за работа на Здружението,  а исто така со претседателите на месните заедници беше разгледан и извештајот од завршната сметка за работењето во изминатата година. Здружението лани работело позитивно, доделени беа и неколку хуманитарни донации на медицински установи, како и средства за операции и лекување на пензионери. 

Членовите на Собранието при Здружението на пензионери  од Битола на  денешната седница која се одржа со почитување на мерките за заштита од ковид-19, а со која раководеше претседателот Крсте Белевски, го усвои извештајот и завршната сметка за работењето во изминатата година. При тоа, Белевски рече дека работењето е позитивно, а Здружението доделени и неколку хуманитарни донации на медицински установи.. Така, 150 000 денари беа дадени за операции и лекување на пензионери. 

Претседателот на ИО Томе Димитровски информираше дека одредените анкетари кои неодамна беа обучени за изработувањето на социјалните пензионерски книшки, собирањето на податоците ќе го спроведат во април и мај и тоа кај оние пензионери што се заинтересирани за таа цел, бидејќи книшката ќе биде од нивна полза. Димитровски рече дека запишувањето за огревни дрва ќе трае до средината на идниот месеци. И годинава членовите на здружението кои се 19 300  на број, ќе може еднаш месечно бесплатно да контролираат шеќер, притисок и холестерол во три здравствени установи во градот . Доколку Општината формира јавно претпријатие за градски превоз ќе биде потпишан договор за да можат да го користат пензионерите од Битола, Новаци и Могила по поволни услови. PEN4

PENIONERI 3

PENZIONERI 1

Страница 1 од 9

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани