Членови на Здружението на пензионери од Битола 21 март, Денот на пролетта, го одбележаа со еколошка акција чистејќи неколку локации низ градот. Тие од уличен смет го исчистија просторот околу Основното училиште ,,Климент Охридски“, улиците „Игњат Атанасовски“ ,„ЈНА“ , „Смилевски конгрес“, чистеа во Буковска населба, околу Безистенот и други места.

„Се надевеме дека ваквиот пример ќе го следат и други граѓани на Битола за заедно да придонесме за почист градот“, рекоа од Здружението

Здружението за пензионери во својата програма за работа има планирано активности за заштита на човековата околина и унапредување на животната средина. 

ПРЕД 

329627883 209479528395555 6644236593855919714 n

336281610 1676070596146715 7350001474377153710 n

336418506 1980193895645470 6179002000991079848 n

336063163 166581276205414 2169088082734505345 n

ПОТОА 

333574970 178204525003230 7839118027299524508 n

329292133 212778948102632 84832323708033666 n

335590628 238827428598230 1875578670975588439 n

 

 

 

Членови на Извршниот одбор на Здружението на пензионери од Битола го посетија Домот за стари лица „Сју Рајдер“ и донираа 100 постелнини. Штитениците во домот ги поздрави претседателката на Здружението на пензионери, Даница Петличкова и воедно им посака здравје и долг живот.

„Донацијата ја даваме за нашите пензионери кои од различни причини животот го продолжуваат згружени во Домот ‘Сју Рајдер’ во Битола. Тие се наши пензионери, наши граѓани, наши пријатели кои заслужуваат да имаат мирен, спокоен и сигурен дом“, рече Петличкова.

Заедно со претставниците од Здружението беше и пејачката група „Сирма Војвода“ која на штитениците од Домот им одржа и концерт со народни македонски песни. Задоволни станарите на Домот запеаја и заиграа заедно со посетителите. На крај ги испратија со аплауз и желба пак да ги посетатат.

335757705 742242804102557 1198355715435783053 n

333552825 3411674572377622 357471954196305902 n

335763742 1424628438074342 2311651407448164960 n

Се известуваат пензионерите од Oпштина Битола, Новаци и Могила – членови на Здружението на пензионери Битола, дека во среда 15.03.2023 год. со почеток во 9 часот ќе се врши запишување на огревно дрво.

Цената на огревното дрво ке изнесува 4.800,00 ден. по просторен метар и за даб и за бука. Плаќањето ќе биде на 5 рати.

Запишувањето ке се врши од страна на председателите на ограноците во просториите на месните заедници. Во месните заедници каде нема простор за запишување на огревно дрво, запишувањето ке се врши во салата на ЗП Битола и тоа за месните ограноци: ,,Блаже Рогозинаро,, ,,Велко Влаховик,, и ,,Естреа Овадија Мара,, во среда на 15.03.2023 год со почеток во 9 часот, додека за месниот огранок ,,Стив Наумов,, и ,,Стево Патако,, запишувањето ќе се врши на 16. 03. 2023 год. во салата на ЗП. Битола со почеток во 9 часот.

Пензионерите од Месниот огранок ,,Даме Груев,, ќе запишуваат огревно дрво во просториите на М З ,,Борис Бастерот,, на 16.03 2023 год со почеток во 9 часот. Пензионерите од огранокот ,,Елпида Караманди,, огревно дрво ке запишуваат во просторите на М.З ,,К. Канински,, на 15. 03. 2023 год со почеток во 9 часот, додека пензионерите од Месниот огранок ,,Таки Даскало,, ќе запишуваат огревно дрво во основното училиште ,,Ѓорги Сугарев,, на 15.03. 2023год. со почеток во 9 часот.

Запишувањето на огревното дрво ќе се врши по принципот прв дојден прв услужен.

Со почит, Здружение на пензионери Битола

Предлог програмата за работа на Здружението на пензионери Битола за следната година беше предмет на расправа пред членовите на Извршниот одбор, претседателите на пезнионерските ограноци и Собранието на пензионери. 

 Претседателката на Извршниот одбор Даница Петличкова образложувајќи ја програмата пред присустните  истакна дека Здружението ќе продолжи со грижата за остварување на правата на пензионерите од пензиското, инвалидското, социјалното, како и од здравственото одигурување. Исто така, рече Петличкова, и во следната 2023 година ќе се продолжи со давање хуманитарна помош и донации, ќе се посредува при набавка на прехрамбени продукти ќе се обезбедува лабораториска анализа на шеќер во крвата, триглицериди, холестерол и бесплатно мерење на крвен пристисок, односно ќе се води грижа за секој пезнионер. 
danica
 
Претседателот на Собранието на Здружението на пензионери, Крсте Белевски, спомена дека и во престојната година комисиите формирани во ова Здружение ќе се ангажираат секоја во својата област на дејствување да реализира  програма според статутарните и програмски активности на Здружението. Дадените предлози и дополнувања од страна на присустните ќе бидат вградени во активностите за 2023 година во која и Петличкова и Белевски на сите членови на Здруженеито на пензионери од Битола им посакаа добро здравје и подобар животен стандард.  
 
deneska
 
pezn4
 
 

Секцијата на жени и Комисијата за културно-забавен живот при Здружението на пензионери од Битола расправаа за активностите и програмата што треба да се организираат во следната година.

Претседателката на Здружението на пензионери Деница Петличкова која присуствуваше на состанокот во своето излагање истакна дека и натаму најпрво треба да се води грижа за здравјето и стандардот на пензинерите, но и да се организираат манифестации кои ќе овозможат нивни креативни активности, со кои ќе се продонесе пензионерскиот живот и пензионерите да не се чувствуваат понастрана од сите останати активности што се организираат во државата.
 
Се разговараше пензионерите и следната година со средства од Здружението да организираат повеќе патувања за посета на знаменитостите и убавините на Македонија, но и доколку има заинтересирани, дел со сопствени средства, да се посетат и некои соседни земји за да присуствуваат на нивни културно забавни манифестации. 
 
По повод престојните новогодишни и Божиќни празници на 22 декември годинава ќе се одржи забава на заинтересирани пезнионери. Дел од трошоците за неа ќе ги подмири Здружението на пензионери кое е и во наредната година во соработка со волонтерите на Црвениот крст ќе продолжат да ја спроведуваат акцијата за посета и хуманитарни активности за помош на пензионерки од руралните средини.
 
Предлог програмата што ќе биде подготвена за активностите во следната година ќе биде разгледана  и од страна на другите органи на Здружението на пензионери од Битола и ќе биде дополнета, а потоа и прифатена за спроведување.  
plan3
 
 plan4
Страница 1 од 6

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани