Студентите на Битолскиот Универзитет симулираа Влада и Енергетски самит

Октомври 20, 2022

Јас сум студент, но можеби ќе бидам премиер за некоја година. Сега само глумам премиер, како е да се чувствуваш како премиер не знам, бидејќи ова сепак е глума и како глумец се чувствувам добро, рече Антонио Џаневски, апсолвент на Педагошкиот факултет од Битола, модератор на симулацијата „Енергетски самит“. Симулацијата беше организиран од Универзитетското собрание при Универзитет „Св. Климент Охридски“ (УКЛО) во Битола поддржана од фондацијата „Фридрих Еберт“.

 

На овој самит студенти од различни факултети при УКЛО ја презедоа улогата на носители на одлуки во државата, станаа Влада со премиер, министри, па до сопственици на фирми – мали производители на електрична енергија од обновливи извори. Владата заседаваше на Техничкиот факултет во Битола.

 

„Целата е да се докаже дека навистина во Македонија има квалитетни студенти кои си ја сакаат државата и не секој сака да замине надвор, тоа е целта на оваа симулација. Од неа може да се види дека младите се со голема свест, со доста познавања во стручните области како политика, општество и енергетика и дека може да се преземат акции и да се вклучат во многу настани“, рече Џаневски кој глумеше премиер.

Симулацијата се состоеше од три делa, прво, излагања на симулираните претставници на Владата, а потоа работа во групи и на крај дебатата во која се вклучи и публиката.

„Учествуваа студенти од повеќе единици на нашиот Универзитет од полето на енергетиката, медицината, ветерината. Врз основа на нивното знење се носеа заклучоци. Сакавме да ги споиме факултетите, професиите и да ги анимираме студентите да учествуваат во развојни програми“, рече Симона Наумовска, претседателка на Универзитетското собрание.

Придонес преку директно учество на самиот даде и директорот Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) Васко Ковачевски.

„Ваквите симулации треба да се одржуваат колку може повеќе зашто младите луѓе треба да бидат дел од јавниот и реалниот сектор, да дадат свој придонес , своето образование и исуство да го искористат овде во нашата држава зашто ни се потребни. Младите генерации се нашата сегашност и иднина“, рече Ковачевски.

Тој посочи дека како компанија даваат придонес во обучувањето на кадрите кои се потребни за енергетскиот сектор, па во таа насока е и добрата соработка и со Техничкиот факултет во Битола.

Ректорот Игор Неделковски рече дека е задоволен што студентите на УКЛО се сетија да организираат и иницираат ваков самит со меѓународна поддршка каде ја препознаа моментално најактуелна тема – енергетската криза и заштедата на енергија.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани