2win800x200

Поддршка од еден милион денари за лицата со ретки болести, најави градоначалникот Коњановски

Мај 08, 2023

Градоначалникот на општина Битола, Тони Коњановски, денес, организираше работна средба со членовите на Здруженијата на лица со ретки болести од Битола, со цел согледување на нивните потреби и проблемите со кои се соочуваат, како и овозможување на локална поддршка, додека се чека спроведување на повеќе решенија на национално ниво.

sredba so licata so retki bolesti 8

Имајќи предвид дека за најголемиот број приоритети на лицата со ретки болести надлежни се Владата и државните институции, лицата со ретки болести или членови на нивните семејства, со градоначалникот Коњановски, разговараа за создавање можности, потребната месечна терапија да ја подигнуваат од битолската клиничка болница, наместо секој месец да патуваат во Скопје. Како посебен проблем беше потенциран превозот, каде покрај финансиските трошоци, тешкотии претставуваат и архитектонските бариери, за лицата кај кои ретките болести предизвикале и физичка попреченост. Високата цена на ортопедските помагала е уште едно оптоварување за овие лица, кои очекуваат од државата, да се овозможат дополнителни поволности за набавка на помагала соодветни на потребите на лицата со попреченост.

sredba so licata so retki bolesti 7

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани