Во Битолската библиотека претставен книжевниот портрет на Јордан Плевнеш

Мај 23, 2023

Во Битолската библиотека се одржа настан за претстваување на книжевниот портрет на Јордан Плевнеш, поет, драматург и романсиер, амбасадор на нашата држава во Франција, Португалија и Шпанија.

Беседа одржи проф. д-р Кристина Николовска која истакна дека е чест да се беседи за великанот Плевнеш. „Свеченост е да се слави грандиозникот на големиот македонски духовен и твроречки подвиг. Оној кој земјата и традицијата, речта и јазикот ни ги воскрена на највисоко“, рече таа. 

Воедно, истакна дека е општественик, дипломат, амбасадор, афирматор на македонските вистини во светот, добитник на многу престижни награди. За Плевнеш рече дека е жител на светот, кој живее, твори и гласноговори и во Париз и во Скопје, но и низ метрополите на светот, оти каде и да стапне со своите дела - создава културни престолнини.

Проф.д-р Христо Петрески, претседател на ДПМ, на Плевнеш му постави десет прашања, чии одговорија зборуваа за него како личност. 

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани