2win800x200

(ФОТО)Се реконструира Пациото во битолскиот Музеј

Септември 13, 2023

Наскоро, просторот познат меѓу битолчани као Пацио  кој се наоѓа во зградата на Завод и Музеј Битола,  ќе добие сосема нов лик. Во тек е негова рекоснтрукција во рамките на проектот за прекугранична соработка SMART4YOU2 , финансиран од ЕУ и Министерството за локална самоупрва. Директорката на Завод и Музеј Битола, Мери Стојанова, на ФБ објави фоторграфии како претходно изгледаше Пациото и од градежните работи кои се во тек,  со кои целосно се менува овој простор. 

 

-Полека ги одбројуваме деновите до завршувањето на големите инфраструктурни зафати за реконструкција на т.н Пацио во НУ „Завод и музеј“ – Битола. Овој простор кој им е исклучително добро познат на битолчани, а делумно и на пошироката македонска јавност ја доживува својата преобразба во рамките на проектот SMART4YOU2 кофинансиран од страна на ЕУ и Министерството за локална самоуправа. Проектот SMART4YOU2 се спроведува во рамките на Третиот повик на ИПА програмата за прекугранична соработка помеѓу Република Северна Македонија и Албанија, 2018-2020. Наскоро Битола ќе добие уште еден одличен простор, во ново руво и уште една културна содржина со која се надеваме дека ќе го оправдаме епитетот, Битола - град на културата, соопшти Мери Стојнова, директор на НУ Завод и Музеј Битола. 

Во продолжение преку фотографии проследете дел од инфраструктурните зафати во Пациото, кои се спроведуваат во рамките на проектот SMART4YOU2
 
stara1
 
star3
 
stara5
 
rabota1
rabota2
 
rabota5
 
rabota6
 
rabota7
 
rabota8
 
rabota9
Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани