2win800x200

САМО 6 ПРОЦЕНТИ ОД СЛЕПИТЕ ВО ЗЕМЈАВА ГО ЗНААТ БРАЈОВОТО ПИСМО ЗАТОА БИТОЛСКИОТ ЗАВОД И МЗУЕЈ СО НОВА ИЗЛОЖБА НА ТАКТИЛНИ СЛИКИ КОИ ЗБОРУВААТ

Ноември 25, 2022

Во Музејот во Битола се чувствувам како дома зашто често сум тука. Најголем впечаток ми оставија тактилните слики кои можат да се допрат и да се чујат“, рече 12- годишната Барбара Василевска, која има оштетен вид, а денес ја прогласи за отворена изложбата „Музеј за сите- сликите можат да се допрат и да зборуваат“. На изложбата беа промовирани 16 нови тактилни слики кои покрај Брајовото писмо, се придружени со со аудио приказни и видеа на знаковен јазик за артефакти со кои располага Завод и музеј Битола. Сликите содржат и НФЦ тагови кои кога ќе се скенираат со мобилен телефон се добива аудио материјал за делото, а се прикажува и видео на знаковен јазик. Со ова се наменети за лицата со оштетен вид и слух.

„Да се заблагодарам за пристапноста што ни ја овозможивте ова културно наследство да скигне до нас и за рабоилниците во кои активно бевме вклучени“, рече Филип Наумоски ученик од Центарот за деца со оштетен слух и говор „Кочо Рацин“ од Битола. Тој со соучениците подарија цртеж со меузејската зграда и симболот на знаковниот јазик.

Новата изложба е дело на тимот Ирена Ружин и Јове Парговски кои повеќе години преку тактилни слики и примена на модерни технологии се обидуваат битолскиот Музеј да го направат што подостапен за лицата со попречености.

„Голем проблем на светско ниво е непознавањето на Брајовото писмо. На светско ниво само 5 проценти од слепите лица знаат да го читаат, а во Македонија тој процент е 6. Без опис, тактилната слика е бескорисна. Преку НФЦ тагови постигнуваме можност секој да ја разбере. Треба да имаат паметен телефон, се кориси НФЦ технологија која е јавно достапна, тоа е онаа што ја имаме на кредитните картички за бесконтактно плаќање, со самото скенирање на тагот добиваат аудио опис за соодветниот предмет и видео на знаковен јазик“, рече Парговски.

јове парговски

Со скенирање на НФЦ тагот од макетата за Хераклеја можат преку допир, но и со аудио снимка или видео на знаковен јзаик да го прошетаат целиот локалитет. Ружин рече нејзината посветеност да се отвори Музејот за сите, не се должи на обуки и семинари, туку нејзините постојани контакти со лицата со попреченост.

„Во Заводот има преку сто предмети достапни за лица со попречености. Нашата девиза е муезјот да биде 24 часа достапен за сите. Аудио приказните не ги слушаат само луеѓето со проблеми со видот. Видеата на знаковен јазик се монтирани зедно со аудио приказните и со текст. Според статистиката на веб страна и јутјуб каналот на Заводот гледаме дека имаме гочема посетеност, не само во Музејот, туку и во виртуелниот свет“, рече Ружин.

Ж.З. 

316272897 819581535985462 6925798522917112983 n

тактилни слики

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани