Webp.net gifmaker

Фестивалот „Илинденски денови“доби сертификат на интернационален CIOFF фестивал

Октомври 17, 2017

Фестивалот на народни песни и игри „Илинденски денови“ во Битола доби сертификат на интернационален CIOFF фестивал и со тоа влезе во семејството на  CIOFF (International Counsil of Organizations of Folklore Festivals and Folklore Arts)  официјален партнер на УНЕСКО, формиран во 1970 година, кој работи за заштита, промоција и ширење на традиционалната култура.

 

Валентин Соклевски, селектор на фестивалот и главен администратор, вели дека Националната секција ЦИОФФ - Македонија на 13 октомври годинава  објави дека Фестивалот на традиционална музика и игра „Илинденски денови“ од Битола, ги задоволи строгите критериуми, правила и норми и доби сертификат на интернационален CIOFF фестивал.

Сертификатот ќе му биде предаден на претставникот на ЦИОФФ –Македонија, Никола Димитровски  на  Светскиот конгрес  кој што ќе се одржи кон  крајот на овој месец во Индонезија.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани