2win800x200

В година реконструкција на голем број улици во градот

Декември 27, 2019

Голема градежна офанзива со реконструкција на голем број на улици најави власта на денешната седница на која се гласаше буџетот за следната година. Во 2020 година ќе се реконструираат улиците Илинденска, Димитар Илиевски-Мурато, Македонска фаланга, Партизанска во делот од Веро кон поранешната телевизија Орбис, Браќа Џаферови, десната страна од Булавар Први Мај, Димитар Валхов, Рузвелтова, АСНОМ, „2 Август, 12 јули, Цане Василев, Борис Наумовски Борче и многу други кои со години наназад само се крпеле, а не биле целосно реконструирани.

„На граѓаните им треба уште многу повеќе имајќи ги во предвид наталожените инфраструктурни проблеми. Велам наталожени, зашто дури и Илинденска за која завчера беше кажано дека била оставена како улица со готова проетна документација и изведувач од годините како се влечела нереализирана, договорот временски истекол и бараше нова постапка која моравме да ја реализираме. За Илинденска каде во овој зафат имаме 15 милиони денари , општина Битола ќе вложи 3 647 101 денар само за секундарен водовод и 6 909 136 за секундарна канализација, овие фази ќе одат преку Водовод и Нискоградба додека коловозот од 22 милиони денари ќе се реализира преку склучен договор со БВ Инженеринг. Тоа значи дека по сите основи ако ги соберете сумите Илинденска треба од сите изводи на средстав да биде покриена со влог од 32 милиони денари“, рече градоначалничката Наташа Петровска.

За патот за село Маловишта веќе е избран изведувачот, 22 милиони денари се обезбедени. Во Лопатица е избран изведувач за патерно уредување. Во Долно Оризари се градат улици од 5 милиони денари , а нарачана е и проектна документација за останатите улици во Долно Оризари, Бистрица, Кравари и Жабени. Планирани се улици и низ други битолски селски населби.

Ж.Здравковска

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани