Webp.net gifmaker

Инспекторите добиваат поголеми овластувања за справување со прекршителите на КОВИД протоколите

Октомври 06, 2020

Инспекциските служби добиваат нови, поголеми овластувања за справување со прекршителите на КОВИД протоколите. Владата на денешната седница ги разгледа и ги усвои предлог измените на Законот за заштита на население од заразни болести, со кои се предвидени новите поголеми овластувања на инспекторите


Законските измени се однесуваат на Државниот пазарен инспекторат, Државниот инспекторат за труд, Државниот инспекторат за транспорт и за другите инспекторати на централно и локално ниво.

Според измените, доколку инспекторите утврдат прекршување на здравствените протоколи, ќе имаат овластување на лице место да изречат привремена забрана за вршење на дејноста во траење до 30 дена за правниот субјект.

Истовремено, со новите законски измени ќе се зголемат паричните казни за прекршителите на здравствените протоколи. Висината на казните ќе биде во зависност од големината на правните лица (фирмите).

Измените и дополнувањата на Законот за заштита на население од заразни болести ќе стапат во сила откако ќе ги прифати и одобри Собранието 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани