Webp.net gifmaker

Детскиот хор „Македонски Ѕвончиња“ учествува на Виенскиот хорски фестивал на мирот

Мај 22, 2021

Детскиот хор „Македонски Ѕвончиња“ на покана на организаторот ќе учествува на World peace choral festival-2021, кој традиционално се одржува во Виена, Австрија, а оваа година поради пандемијата, 11-то издание ќе се одржи онлајн. Фестивалот започна вечерва и ќе трае до 12 јуни, а учествуваат 300 хора од 55 држави. „Македонските Ѕвончиња“ ќе се претстават со песната „Билјана платно белеше“, а нивниот настап ќе биде објавен во перидот од 7 до 11 јуни.

-Организаторот ми се обрати и не покани да учествуваме со „Македонските Ѕвончиња“ на овој фестивал. Ние сме единствен детски хор од Македонија кој ќе учествува на фестивалот, а ќе се претставиме со песната „Билајна платно белеше“, која ја подготвуваме на онлајн часови 3 месеци, а учествуваа наши македонски деца од целиот свет. На битолските Ѕвончиња се приклучија деца од Македонија од Охрид, Скопје, Ресен, но и од Канада, Германија Швајцарија. Потоа ги монтиравме овие снимки направени со телефони. Многу сум среќна што организаторот на фестивлото во Винеа, World peace choral festival-2021, го препознаа нашиот труд и не поканија да бидеме дел од овој настани, вели Марина Коруновска, дирегинет и уметнички раководител на хорот

Нашите  „Македонски Ѕвончиња„ на покана од организаторот учествуваа и на фестивал во Кипар, а сега се очекуваат резултатите од пласманот во натпреварувачкиот дел.

 

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани