Webp.net gifmaker

„Завештание“ по петти пат, славење на творците и творештвото од демирхисарскиот крај

Мај 30, 2021

 

Здружението за негување на културното и обичајно наследство „Завештание“ - Бабино (Демир Хисар) по петти пат, викендов ја одржа книжевната манифестација исто така насловена „Завештание“ во двориштето на храмот „Св. Ѓорѓи“ во Слоештица, родното село на писателот Петре М. Андреевски.

Неколку часовната програма беше обогатена со промоција на „Зборник“ со трудови од минатата година, промоции на книгите поезија: „Алхемија на вечната земја“(Лили Бошевска), „Забрането овошје“ (Никола Илиовски), „Навите“ (Радован П. Цветковски), изложба и поетско читање.

Демирхисарскиот предел не престанува да ги маѓепсува уметниците со неговите природни убавини

Овде се излегува „На мегдан за татковината“, со созвучјата на поезијата, измолена од перото на Раде Силјан, поет библиофил и еден истакнатите македонски книжевници на новото време. Можат да се насетат детските патеки, развигори и долови на детството на еден од најпознатите писатели за деца - Горјан Петрески.192263671 400540051069219 3582116649831098582 n

193090024 1218626348608415 6169979108714689281 n

193142566 489083189031009 6677882929949774542 n

193148583 106968644834189 6485094277840522824 n

193270243 473059093775459 8201851193337232886 n

193339317 153547240084663 1139732881358581347 n

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани