2win800x200

90 отсто од објектите во Пелагонискиот Регион непристапни за лицата со инвалидитет

Октомври 01, 2023

Дури 90 проценти од објеките во Пелагонискиот Регион се непристапни за лица со инвалидност, истакна Д-р Нико Јанков, претседател на Мобилност –Битола на традиционалното дефиле на лицата со попречености низ Широк Сокак што ова здружение го организираше по 17 пат под мотото „До пристапност со универзлаен дизајн“.

Претседателот на здружението Јанков истакна дека во Битола во последните 35 години значајно инситираат состојбите со пристапноста да се подобра, за жал инситуциите не учествуваат со адекватен одговор на нивните барања.

„Се надеваме дека ова ќе ситигне до ушите на надлежните да се направат одредени прилагодувања за да можат да функционираат овие лица. Инаку вака не ќе можат да одат ни на спортски настани, кино, кафана, а да не зборуваме за самите инстуитуции кои не им се прстапни“, рече Јанков.

379937077 716034917042206 5739354067088486428 n

Софка Прчева, генерален секретар на Мобилност Македонија, додаде дека не е проблемот во законите кои постојат, туку во непочитувањето на Законот за градба и Правилникот за непречен пристап до објектите од страна на институциите.

Во рамки на манифестацијата беше промовирани Прирачник за пристапен туризам кој го изработија експертите за оваа проблематика Ристо Речковски, Иванка Несторовска, Ирена Ружин и Јове Парговски. Претходно беше изработена и Студија за пристапност на Пелагонискиот Регион.

„Увидот во пристапноста на туристичките капацитети и објектите од областа на културата покажа дека голем дел од нив (сопственици/ надлежни) не ја познаваат законската регулатива, голем дел мислат дека се пристапни, а не се според стандардите. Повеќе од 90 проценти изразија подготвеност да научат како да станат пристапни за лицата со попреченост. Проблемот за пристапноста на културното наследтсво е што имаме големи пречки во адаптирање на влезови, тоалети по стандардите. Кај туристичките капацитети големината на објектите и неможноста да се адаптираат“, рече д- Ирена Ружин, член на екипата што ги подготви Прирачникот и Студијата.

379915557 334838692265526 4703580160896020213 n

Ректорот д-р Игор Неделковски рече дека Битолскиот универзитет е единствениот во Македонија кој во студенсткиот дом има пристапни соби за лица со попречености. Најголемиот дел од факултетите се пристапни само на првите катови каде вообичаено се лоцирани студенстките прашања, па студентите немаат проблем да си ги остварат администратиовните права. Исто така и за полагање на испити се наоѓаат решенија да бидат на првите катови.

382538919 870651150874938 8403597557053923959 n

„Другите катовите ни се проблем бидејќи немаме средства за лифтови и тука им помагаат колегите во искачување на скалите. Треба да се работи на изнаоѓање средства за да бидат пристапни и другите катови“, рече Неделковски.

Ж.Здравковска

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани