2win800x200

Во пресрет на 4 Ноември започнува изградбата на топлинската мрежа во Битола - 40 годишен сон на битолчани

Ноември 03, 2023

После 40 години постоење на РЕК Битола, топловодот од РЕК влегува во Битола со што градот добива топлификациски систем кој е проектиран да работи и обезбедува топлинска енергија од 100 мегавати. Веќе завршија градежните работи на топловодот од РЕК до Битола и денес, непосредно пред 4 Номеври, Денот на ослободувањето, беше означен почетокот на изградбата на топлинската мрежа низ Битола.

„Овој проект по своето значење и големина се сврстува во рангот на изграбата на РЕК Битола, на Стрежево и други капитални објекти кои суштински го промениле и го менуваат животот во градот. Ќе бидат приклучени 35 државни институции, судови, полиција, училишта, градинки, болницата, спортската сала, објекти кои загадуваат и кои многу трошат за згревање, а потоа, мрежата ќе се разгранува низ градот. Интензивно се работи од 2021 година и системот треба да биде ставен во функција во текот на грејната сезона 2025/2026 година“, рече премиерот Димитар Ковачевски. 

Ковачевски во Битола на почетокот на изградбата на топловодната мрежа низ градот

Овој капитален проект се реализира со 39 милиони евра поддршка на германската KFW банка, како и дополнителни 7 милиони евра сопствени средства на АД ЕСМ. Ковачевски посочи дека обезбедена е иднина на топлификацијата без разлика од каков ресурс РЕК ќе произведува електрична енергија. Планирана е изградба на нова когенеративна електрана на природен гас, која во иднина ќе може да работи и на водород и ќе замени еден од постојните термоблокови. Дополнително, во финална фаза се и физибилити студии, за нови над 300 MW фотонапонски централи на стариот рудник во РЕК Битола.

368581558 360589156534422 2811955569688584243 n

Генералниот директор на ЕСМ Васко Стефанов рече дека битолчани ќе добијат еколошки чист и високо комфорен начин на загревање.

„Ќе се намали користењето на електричната енергија, мазутот и огревното дрво за греење, а ќе се зголеми безбедноста и сигурноста на дистрибутивната мрежа на електрична енергија. Со воведувањето на овој вид на греење ќе се намали загадувањето и ќе се зголеми енергетската ефикасност“, рече Стефанов.

371466334 2002344826790634 5822959830175579397 n

Директорот на ЕСМ Топлификација Битола, Горан Козраов, исткна дека започнуваат нивните предизвици со поставување на мрежата низ битолските улици. „Откако ќе се пробиеме под железничката пруга и ќе излеземе на обиколницата, ќе се работи паралелно на двата краци на топловодот - кон улицата Партизанска и кон кружниот тек на Дулие, па нагоре кон Црн мост. Во следните 18 месеци, низ Битола ќе бидат изградени 10,5 километри топловод“, рече Козаров.

Ж.Здравковска

396666035 1338295576794107 5749104399189455039 n

 

377307005 1412492956314654 3529413165570384135 n

396672859 580117060893269 3144786343521060281 n

369047210 859086405801272 4496143574772203997 n

.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани