Webp.net gifmaker

Од денес тестирања за КОВИД-19 во Битола

Јуни 22, 2020

Од денес со работа започна лабораторијата за молекуларна дијагностика во Центараот за јавно здравје во Битола која ќе врши тестирања за КОВИД 19. Ова е единствена лабораторија за вакви тенстирања надвор од Скопје. Се отвори со донација на фабриката „Кромберг и Шуберт“ која набави апарат во вредност од 30 000 евра, на Општина Битола со 10 000 евра и други донатори. Лабораторијата се подготви за само два месеца и исполнети се строгите критериуми според Светската здравствена организација, по што од Кадлежната комисија добија дозвола за работа.

„Заводот е регионален центар и ги покрива општините Битола, Ресен, Кичево и Деми Хисар. Предноста ќе биде што кавалитетно и за многу кратко време ќе се добиваат резултати што сега ги носиме во Скопје и ги чекаме. Инаку е планирано да прерасниме и во регионален, што значи Прилеп и Охрид да ги тестираме овде. Имаме стручен кадар од два тиме, двајца доктори и четири лаборанти кои ќе бидат во снмени. Почнуваме со капацитет од 50 тестирања и со можност во иднина да го заголемиме капацитетот“, рече директо9рката Елиузабета Крстевска.

Градоначалничката Наташа Петровска изјави дека ова е доказ дека можат да се направат сериозни чекори напред кога бизнис заедницата и локалната самоуправа синхронизирано соработуваат.

„Во исклучително сезнитивен период кога се соочуваме со пандемија се отвора оваа лабораторија која е од исклучително значење за Битола но и за целиот регион зашто навременото согледување на ситуацијата и здравствената состојба е најдобрата превентива за да нема загрозување на други граѓани“, рече градоначалничката Наташа Петровска.

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2020 АПЛА.мк. Сите права се задржани