Се испразни Заразно, се полни Психијатрија со пост КОВИД пациенти со психички проблеми

Јули 14, 2021

Речиси се испразни Инфективното одделение во битолската Болница, каде има само двјца позитивни на КОВИД 19 кои се лекуваат во дневната амбуланта, се во стабилна сосотојба и нема потреба од хоспиталзиација. Но, сега се полната останатите оддели во болницата со пост КОВИД пацинти. Најголем притисок има во Психијатриското одделение, каде покрај останатите проблеми, пациентите се соочуваат и со акутна деменција.

-Имаме оптовареносот на дугите одделенија, тука е Интерното одделение, потоа Невролошкото одделние каде има пост КОВИД пореметувања, но, исто така има оптовареност на Психијатриското одделние, бидејќи по оваа пандемија очекувано е да се појавата фобично-анксиозните сосотојби, панчните напади и слична патологија, која се јавува како последица на целокупната сосотојба, но и пост КОВИД сосотјби од аспект на психотични растојства и акутни дементни сосотјби, вели др Билјна Гагачовска, директор на Клиничка болница Битола. На почеток имаме оптовареност до 38 акутни дементни сосотојби

Директорката Гагачовска, која е инаку специјалист психијатар вели дека ова се очекувани последици од пандемијта, а покрај оние кои го прележале вирусот, со вакви проблеми се соочуваат и граѓани кои не се заразиле

-Се соочивме со нешто што е непознато. Ние требаше да функционираме со нешто што не ни е по волја. Потоа следуваше периодот на изолации, страв од смртта и постајната оптовареност со бројки и црна хроника која што ни се случуваше. Ова е очкеувано и допрва ќе ни се случува, од аспект на психолошки и психички растројства, рече Гагачовска на 38 се соочивме до крај

Во Битола, бројките на зарзени од коронавируост се намалени и има само 5 активни слуачи. Покрај двајцата позитивни во дневната болница, на Инфективното одделние зголемен е бројот од пациенти кои се хоспиталзиирани со вообичаени летни инфекции

Сподели

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me
© 2021 АПЛА.мк. Сите права се задржани